Muziek passend maken aan lengte presentatie (of andersom)

Ik wil voor een PowerPoint-presentatie van foto’s met daaronder muziek bij het laatste beeld de muziek laten wegzakken (uitfaden) en stoppen. Maar de synchronisatie krijg ik niet kloppend. Ik heb 22 pagina’s met foto’s en 3 minuten en 30 seconden muziek. Hoe krijg ik dit passend?

Gesteld door: Ed

Ik kan natuurlijk niet bepalen of je binnen 3 minuten en 30 seconden die 22 pagina’s aan je publiek kunt tonen. Je moet er in ieder geval wel voor zorgen dat de muziek die je wil gebruiken langer duurt dan de presentatie die je geeft, zodat de muziek niet eerder stopt voordat je klaar bent. Nadeeltje: PowerPoint kan de audio niet automatisch of via een zelf opgegeven periode automatisch laten wegzakken op het moment dat je bij de laatste dia bent. De instellingen voor de audio zijn namelijk voor elke dia gelijk. Wat wel mogelijk is, is om je muziekje alvast aan de eerste dia te hangen en die dan vervolgens na een aantal minuten en seconden laat wegzakken op een opgegeven moment, bijvoorbeeld na 3 minuten en 20 seconden, zodat je een fade-out van 10 seconden kunt instellen. Dat instellen doe je als volgt: klik op de dia die je wil aanpassen, in dit geval de eerste slide uit de hele presentatie. Klik vervolgens boven op het lint op Invoegen en kies daar rechts voor Audio, Audio op mijn pc.

Eenmaal geselecteerd krijg je op het lint een aparte Afspelen-tab te zien met opties voor je audiofragment. Omdat je de muziek continue gedurende de hele presentatie wil afspelen, kies je bij de optie Geluidsstijlen voor Afspelen op achtergrond. De vinkjes bij Tijdens dia’s afspelen en Helemaal tot film of geluid wordt stopgezet worden automatisch ingeschakeld. Bij Bewerken kun je vervolgens opgeven hoe lang de fade-out in seconden moet duren. Stel deze dan in op 10 seconden. Voor de rest moet je dus met het afspelen van je presentatie rekening houden met de duur van het muziekstuk. Een andere mogelijkheid is het compleet automatisch laten afspelen van je diapresentatie, zonder tussenkomst van een presentator. In zo’n geval worden alle slides automatisch op volgorde getoond en is het makkelijker om de gehele diashow passend te maken op de lengte van de muziek. Ook in dit geval kies je dan voor een muziekstuk in de eerste dia met de eerder genoemde instellingen, maar laat je iedere dia na een x aantal seconden naar de volgende slide gaan. Dat stel je in bij het tabblad Overgangen en dan rechts bij Tijdsinstellingen. Op basis van jouw muziekstuk duurt deze 210 seconden. Dat deel je door het aantal dia’s (22) en zo reken je de weergavetijd per dia uit: 9,5 seconden.