Geld verdienen met spelletjes

Op mijn Android-telefoon kwam ik via Google Play allerlei spelletjes tegen die je gouden bergen beloven als je het speelt. Zo zou je elke dag wel 100 euro kunnen verdienen als je een level voltooit of een bepaald doel haalt. Mijn vraag aan de FAQman is of dit ook echt zo is, kun je geld verdienen met het spelen van een spelletje, en zo ja: hoe werkt dat dan?

Gesteld door: Martin

Ik ben er even ingedoken en inderdaad: er bestaan spelletjes die zeggen dat je geld kunt verdienen door het te spelen. Maar hoe werkt dat? Tijdens het spelen van een aantal van zulke spellen valt mij één ding op. Voor ieder potje dat je speelt, of voor iedere keer je aan de eenarmige bandiet trekt, krijg je een of meerdere reclamefilmpjes voorgeschoteld. Andere (reclame)bedrijven betalen de makers van die app om hun advertentie daarin te mogen weergeven. Het verdienmodel van die apps is dus het jou laten kijken van zoveel mogelijk reclamefilmpjes om zo inkomsten te genereren.

Voor iedere keer dat jij een bepaald level hebt gehaald, een bepaald aantal munten in de muntenschuiver laat vallen of een gelijke rij kaarten hebt, belooft de app je daarnaast telkens euro’s aan inkomsten, die je  dan via PayPal zou kunnen ontvangen. In werkelijkheid word de digitale portemonnee in dat spelletje telkens gevuld met een paar eurocent. De grens waarop het gespaarde bedrag wordt uitbetaald, ligt echter dermate hoog (bijvoorbeeld 100 euro), waardoor je – door elke keer slechts een paar eurocent te ontvangen – ontzettend lang met het spelletje bezig bent. Soms kun je – door het kopen van extra add-ons – de opbrengsten hoger krijgen, maar eigenlijk wordt dit dus een vorm van gokken.

Veelgehoorde (en in Google Play gelezen) klachten zijn dat de makers van de spelletjes op het moment dat je voldoende hebt gespaard, uiteindelijk alsnog niet uitkeren of dat je in een soort virtuele nooit kleiner wordende wachtrij belandt voordat je wordt uitbetaald.

Als je toch zo’n spel gaat spelen, let dan goed op de reviews. Google plaatst doorgaans de beste reviews bovenaan, maar als je naar beneden scrolt, zie je al heel snel klachten over uitbetalingen, vastlopers op het moment dat er kan worden uitgekeerd, of andere vreemde praktijken. Kies sowieso niet voor een spel waarachter staat ‘Vroege toegang’. Dit soort spellen zijn alleen als bèta uitgebracht, en hebben geen reviews. Als je in zo’n spelletje zou winnen, is de kans nog groter dat je bedrag niet wordt uitgekeerd, omdat de maker zich dan kan verschuilen achter het feit dat het om een test-spelletje gaat.