Aangevulde e-mailadressen in Gmail-app

In mijn Gmail-app staan e-mailadressen die ik niet zelf heb opgeslagen. Als ik bij het aan-veld bijvoorbeeld op een letter druk, dan komen deze tevoorschijn. Deze adressen staan ook niet in mijn contacten. Ik wil die e-mailadressen dus verwijderen, maar hoe doe ik dat?

Gesteld door: Slawomir

De automatisch aangevulde e-mailadressen in Gmail die niet direct afkomstig zijn van de contacten in je telefoon, worden in Gmail zelf bewaard. Het vervelende is alleen dat je die e-mailadressen niet vanuit Gmail zelf kunt verwijderen, maar dat je daarvoor bij de instellingen van je Android-toestel zelf of bij je eigen Google-pagina moet zijn. Ik leg het uit voor de browser, maar de stappen zijn op een Android-telefoon nagenoeg gelijk. Ga naar www.google.nl en log daar in met je Google-account. Klik vervolgens rechtsboven op het pictogram van je account en kies voor Je Google-account beheren. Vanaf hier zijn de stappen gelijk voor zowel de webbrowser als op je telefoon. Open nu het onderdeel Mensen en delen. Klik aldaar op het onderdeel Contacten. Je komt terecht op de pagina met al je contacten. Klik daar in het linker gedeelte op de optie Andere contacten. Nu zie je de lijst van e-mailadressen die je ooit hebt gebruikt om een mail naartoe te verzenden of naar jou zijn verzonden. Ga nu met je muis over een e-mailadres en klik vervolgens op het menu met de drie puntjes die je ziet verschijnen als je over dat e-mailadres gaat. Uit dat menu kies je vervolgens voor Verwijderen. Eventueel kun je ook meerdere adressen selecteren door het selectievinkje aan te vinken en daarna bovenin op de drie puntjes te klikken en te kiezen voor Verwijderen .

Let wel, het kan soms even duren voordat de wijzigingen overal bij Google worden doorgevoerd, dus het kan zijn dat je Gmail-app op je telefoon nog wel de verwijderde adressen laat zien. Ik kan me ook voorstellen dat je dat automatisch aanvullen van e-mailadressen die geen contacten van je zijn, permanent wil uitschakelen. Ook dat kan, maar dat moet je dan weer regelen via de Gmail-pagina op een computer; op een telefoon kun je dit gek genoeg niet instellen. Ga op je computer naar www.gmail.com en log in met je Google-account. In Gmail aanbeland klik je rechtsboven op het tandwieltje en kies je voor Alle instellingen bekijken. Bij het tabblad Algemeen scrol je naar beneden tot je het deel Contacten maken voor automatisch aanvullen ziet. Zet hier nu een vinkje bij Ik voeg zelf contactpersonen toe. Nu worden gemailde personen niet automatisch meer toegevoegd aan je contacten en zal het bijbehorende e-mailadres ook niet meer worden aangevuld. Kortom: aardig wat stappen voor iets dat eigenlijk relatief simpel zou moeten zijn.