Opslagruimte Microsoft Surface

We hebben bij ons internetabonnement een Microsoft Surface Go-tablet met 64 GB opslagruimte gekregen. Hoewel we eerst heel blij waren met de tablet, blijkt hij na het registreren van drie accounts gelijk vol te zitten. Windows zelf neemt al bijna de hele opslag in beslag, zeker nu we er Windows 11 op hebben gezet. Is er een manier om de interne opslag te vergroten?

Gesteld door: Hansde Jager

Er zijn verschillende trucs om ruimte vrij te maken op de Surface Go. Als het ruimtetekort vooral speelt na de upgrade naar Windows 11, is de kans groot dat Windows nog een reservekopie van Windows 10 heeft bewaard. Deze kun je verwijderen als je tevreden bent over Windows 11. Druk op Start, zoek naar de app Schijfopruiming en open deze. Klik vervolgens op de knop Systeembestanden opschonen. Selecteer in ieder geval Vorige Windows-installatie(s) en desgewenst ook andere overbodige bestanden. Klik op OK om te bevestigen.

Als dit onvoldoende helpt, klik je met de rechtermuisknop op Start en kies je Instellingen. Open Systeem en ga naar Opslag. Hier kun je verschillende instellingen wijzigen. Is je tablet bijvoorbeeld uitgebreid met een microSD-kaart, dan kun je nieuwe applicaties en bestanden automatisch daar laten opslaan. Open Geavanceerde opslaginstellingen en vervolgens Waar nieuwe inhoud wordt opgeslagen. Kies hier in plaats van Local Disk (C:) voor de SD-kaart.