Nieuwe partitie aanmaken

Op mijn computer staat één grote C:-partitie van 900 GB groot. Ik wil graag een D:-partitie maken van 200 GB. Welk programma kan ik daar het beste voor gebruiken?

Gesteld door: Carlo

Met Windows 10 kun je gemakkelijk een stukje van je huidige partitie afsnoepen en er een nieuwe partitie van maken. Dit zonder dat je daar extra programma’s voor nodig hebt. Druk op de Windows-toets+R en geef de opdracht diskmgmt.msc. Klik met de rechtermuisknop op de partitie die je wil aanpassen en kies Volume verkleinen. Je kunt hier helaas geen GB’s opgeven, het programma werkt met MB’s. Voor het verkleinen van de partitie met 200 GB moet je dus 200.000 MB opgeven. Klik vervolgens op de knop Verkleinen. Klik dan met de rechtermuisknop op de Niet-toegewezen ruimte en kies Nieuw eenvoudig volume. Doorloop de wizard om de nieuwe partitie aan te maken.

 

Vind je de Windows-tool lastig om mee te werken, kies dan voor een ‘echte’ partitiemanager, waarmee je visueel een beter overzicht hebt van de vergroot- en verkleinmogelijkheden van partities. Een gratis partitiemanager waarmee ik graag werk is Minitool Partition Wizard Free.