Jellyfin installeren op NAS

Ik las ergens dat het mogelijk moet zijn om Jellyfin te installeren op een Synology-NAS. Dat zou mogelijk moeten zijn als je gebruik maakt van Docker. Maar ik weet niet of en hoe ik Docker wel kan installeren op een NAS. De app staat in ieder geval niet op mijn NAS. Ik heb een Synology DS215J met DSM7.1.1. Mis ik iets?

Gesteld door: Henk

Het klopt dat je inderdaad Docker nodig hebt op je NAS om Jellyfin – een organizer voor mediabestanden – te kunnen installeren. Docker is een virtualisatieprogramma waarmee je softwarepakketten virtueel kunt draaien, bijvoorbeeld een Linux-distributie. Ik heb voor je uitgezocht of Docker beschikbaar is voor jouw NAS, maar dat is helaas niet het geval. Het virtualiseren van apps op de NAS vereist flink wat rekenkracht en aardig wat werkgeheugen, maar de DS215J beschikt slechts over 512 MB geheugen en een eenvoudigere dualcore-processor die niet overweg kan met die virtualisatiesoftware. Voor het geval je in de toekomst overstapt op een andere NAS, leg ik je wel alvast uit hoe je het (later) alsnog kunt installeren op een Synology. Open het Package Center en typ in het zoekveld eerst Docker. Het pakket is al standaard aanwezig op ondersteunde NAS’en, dus je hoeft ‘m niet apart te downloaden, maar alleen op Installeren te klikken.

 Nadat Docker is geïnstalleerd, kies je voor Openen om Docker op te starten. Eenmaal in Docker klik je in het linkerdeel op Image en Toevoegen en vervolgens Toevoegen van URL. Voer bij het veld Pagina Hub de volgende url in: linuxserver/jellyfin. Gebruikersnaam en wachtwoord kun je leeglaten. Na een druk op de knop Toevoegen wordt de image van Jellyfin gedownload, dit bestand is zo’n 800 MB groot. Na de installatie van de image kun je verder met het configureren van Jellyfin. Hoe dat werkt, laat ik achterwege omdat dat geheel afhankelijk is van wat je met Jellyfin gaat doen.