Laptop gebruiken met hotspot

Ik ga binnenkort op vakantie en wil mijn laptop meenemen. Daarbij wil ik onderweg kunnen internetten met mijn laptop door van mijn Android-telefoon een hotspot te maken. Ik ben alleen bang dat ik op die manier snel door mijn databundel van mijn telefoonabonnement ga, omdat Windows 11 bijvoorbeeld updates downloadt terwijl ik online ben of doordat Google Maps onnodig veel data binnenhaalt. Kan ik ergens een downloadlimiet per dag instellen op mijn telefoon, zodat ik controle heb over mijn verbruik?

Gesteld door:

Het is zowel in Android als in Windows mogelijk een datalimiet in te stellen. Bij Android doe je dat onder Instellingen en Netwerk en internet. Aldaar ga je naar Mobiel Netwerk en selecteer je Datagebruik van app. Je kunt – door op het tandwieltje te tikken – een limiet per maand instellen. Zet het vinkje aan bij Datalimiet instellen en geef bij Datalimiet op bij hoeveel verbruik (in mb’s of gb’s) de internetverbinding verbroken moet worden. Let wel: dat limiet geldt zowel voor de internetverbinding van de telefoon zelf als de hotspot-functie. Windows 11 biedt meer opties. Door van de wifi-verbinding met je telefoon een zogeheten ‘Verbinding met een datalimiet’ of in het Engels ‘Metered connection’ te maken, kun je het dataverbruik van tevoren instellen. Allereerst downloadt Windows 11 bij zo’n verbinding geen updates, en zullen ook zaken als OneDrive en Outlook worden gepauzeerd met het binnenhalen van bestanden of mails.

Het instellen doe je als volgt: maak verbinding met je hotspot en klik nadat de verbinding is opgezet op het eigenschappen-pictogram (weergegeven als de letter ‘i’ met een cirkel eromheen). Zet het schuifje bij Verbinding met een datalimiet aan en klik vervolgens daaronder op de link Een datalimiet instellen om het datagebruik op dit netwerk te beperken. Daar zie je als eerste een overzicht van het verbruik per Windows-programma en als je op de knop Limiet invoeren klikt, kun je een maandelijks of eenmalig limiet opgeven. Bij Datum voor maandelijkse reset geef je een dag in de maand op waarop het maandelijkse limiet weer moet worden gereset en er opnieuw wordt begonnen met het tellen van het verbruik.