Processor te langzaam

Al een tijdje heb ik last van een processor die op 0,78 GHz in plaats van 2,80 GHz draait. Ik ben er al mee naar de reparatie geweest, maar het probleem blijft zich voordoen. Het gaat om een Lenovo Legion Y520 met een Nvidia 1050-videokaart, i7 Intel Core 7700HQ 2,80GHz-processor en 16 GB werkgeheugen. Ik hoop dat ik zo genoeg informatie heb gegeven en jullie mij kunnen helpen.

Gesteld door: K. Jonkers

De eerste vraag die belangrijk is: heb je nog garantie op de laptop? Je vertelt dat je al naar de reparatie bent geweest, maar hebben ze je toen verteld dat ze het probleem hebben opgelost? Want een processor die niet op volle snelheid draait, kán duiden op een defect. Het kan ook zijn dat er in de bios van de laptop iets is gewijzigd, waardoor de capaciteit van de processor niet tot zijn volste wordt benut. Vanaf afstand is dat echter lastig te bepalen. Wel zou je de instellingen van het bios van de laptop kunnen controleren. Het bios bereik je door middel van het indrukken van de F1- of F2-toets, tegelijk met de Fn-toets, op het moment dat je de computer aanzet. Zoek in het bios-menu naar een optie genaamd ‘CPU Frequency’. In dit onderdeel kan de zogeheten multiplier van de processor namelijk zijn veranderd. Controleer of er een optie is waarmee je de instellingen kunt wijzigen naar standaard, bijvoorbeeld een optie genaamd ‘Default Settings’.

Het is niet verstandig om in dit menu andere instellingen handmatig te wijzigen, omdat je hiermee de laptop zou kunnen beschadigen. Als je twijfelt over de juiste instellingen, dan raden we je toch aan om je laptop (opnieuw) naar de reparateur te brengen. Als je je laptop ergens anders hebt gekocht en je nog garantie hebt, dan is het verstandiger om daar je verhaal te doen.