Kan usb-stick niet formatteren

Ik had de Windows Media Creation tool voor Windows 10 op een 32 GB Sandisk Ultra usb 3.0-stick gezet. Na verloop van tijd wilde ik de stick formatteren om er iets anders op te gaan zetten. Nu krijg ik de melding dat de stick tegen schrijven beveiligd is en het formatteren kan niet worden uitgevoerd. Ik heb het ook via Easus partition manager en de Windows-diskmanager geprobeerd, maar ik krijg het niet voor elkaar. De stick werkt nog wel gewoon en kan hem dan ook gebruiken om de computer mee op te starten. De usb-stick heeft verder geen schuifje, dus daar kan het ook niet aan liggen. Zijn er nog andere dingen die ik nog kan proberen?

Gesteld door: Ron

Soms kan Windows van slag raken als je een usb-stick plaatst en deze wil formatteren. Het besturingssysteem denkt dan met een stick te maken te hebben die ingesteld is als alleen lezen: in dat geval kun je de stick inderdaad niet formatteren of er bestanden van wissen. De blokkade kun je opheffen, maar daarvoor moet je wel het Windows-register induiken. Klik op de startknop, typ de opdracht regedit, gevolgd door Enter. Ga nu op zoek naar de volgende sleutel:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies

Aan de rechterzijde zie je nu vervolgens de REG_DWORD-waarde WriteProtect staan, met als waarde 1. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is te dubbelklikken op deze waarde, het rondje bij Decimaal aan te tikken en als waarde 0 op te geven. Laat de stick in de computer zitten en herstart de computer. Na de herstart zou je usb-stick weer gewoon te formatteren moeten zijn. Nog steeds geen soelaas? Probeer dan eens het volgende. Open een Powershell-opdrachtprompt als administrator (via een rechtsklik op het startmenu en vervolgens Windows PowerShell (Admin)) en typ de volgende opdracht, gevolg door enter:

diskpart

Met dit programma start de je in Windows ingebouwde schijf- en partitiemanager, maar dan via de opdrachtprompt. Dit werkt iet minder intuïtief dan de grafische versie, maar is wel krachtiger. Op de volgende regel typ je nu het volgende, wederom gevolgd dor enter:

list disk

Hiermee toon je een lijst van de in de computer aanwezige drives. Je moet nu je usb-stick selecteren. Dat kun je achterhalen aan de hand van de grootte die onder ‘size’ wordt weergegeven: daar moet je zoeken naar het apparaat dat 32 GB groot is. In vrijwel alle gevallen is dit disk 6, maar controleer dit voor de zekerheid ook nog even. De juiste drive gevonden? Dan moet je die eerst selecteren, en dat doe je met de volgende opdracht, weer gevolgd door enter:

select disk X

waarbij X het nummer van jouw usb-stick is. Je ziet nu een bevestiging van jouw keuze, bijvoorbeeld Disk 6 is now the selected disk. Nu je de juiste disk hebt geselecteerd, kun je hem weer beschrijfbaar maken door alle attributen die de usb-stick blokkeren, te verwijden. Typ daarvoor de volgende regel in, gevolgd door enter:

attributes disk clear readonly

Als het gelukt is, zie je ook hiervan een bevestiging: disk attributes cleared succesfully. Alle attributen zijn nu verdwenen en zou je de usb-stick weer als normaal moeten kunnen gebruiken.