Geen goede resolutie

Na een harde crash van mijn Windows 10-pc heb ik problemen met het aansturen van mijn LG-monitor. Het lukt me nu namelijk niet meer om het scherm in de hoogste resolutie van 1920 × 1080 te zetten. Ik heb de stuurprogramma’s opnieuw geïnstalleerd en die werken goed, maar ik kan de oude resolutie niet via de beeldscherminstellingen instellen. Er geldt nu een maximum van 1400 × 1050 bij 64 Hz. De grafische kaart gebruikt de Microsoft Basic Driver. Misschien dat daar de fout zit? Ik heb een LG 24mp48HQ Full-HD-monitor.

Gesteld door: Peter Jansen

In sommige gevallen is de standaarddriver die Windows 10 automatisch installeert voor de grafische kaart, niet voldoende. Doordat de driver minder functionaliteit biedt en soms ook niet in staat is om de exacte informatie van je videokaart op te vragen, kan het stuurprogramma dan automatisch terugspringen naar een lagere resolutie dan wat de aangesloten monitor aankan. Hierdoor heb je niet het optimale beeld. Je bent dan beter af met de officiële driver voor jouw videokaart.

Je geeft aan dat bij Apparaatbeheer en de subcategorie Beeldschermadapters alleen Microsoft Basic Display-adapter staat. Je moet dan op een andere manier achterhalen welke videokaart er in jouw computer zit. Dat kan met een tool als HWiNFO, te downloaden van www.hwinfo.com/download.php. Hiermee kun je uitgebreidere informatie opvragen van de in jouw computer aanwezige hardware. Zoek met deze tool op welke hardware er precies in de computer zit en zoek aan de hand daarvan de juiste driver