Fout met Garmin-software

Ik maak sinds jaar en dag gebruik van Garmin software Basecamp voor onder meer mijn GPS-Garmin 1030plus. Sinds kort echter start Basecamp niet meer op en geeft consequent de foutcode ‘0xc00007B’ . Op geen enkele wijze kan ik hier doorheen breken. Ook niet door software eerst te verwijderen (met alle consequenties van dien) en opnieuw te installeren. Daarnaast blijkt dat ook Garmin Express niet meer opstart, maar hier geen foutcode (er gebeurt gewoonweg niets).

Gesteld door: M. van den Bosch

Foutcode 0xc00007B heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de extra Microsoft-software die Garmin Basecamp nodig heeft: Microsoft Visual C++. Deze extra toevoeging is nodig voor programma’s die bepaalde Visual C++-programmeerfuncties gebruiken die niet standaard in Windows aanwezig zijn. Vaak wordt een .Visual C++-installatieprogramma automatisch opgestart wanneer je een programma installeert dat van deze techniek gebruik maakt.

Echter, de Visual C++-bibliotheek kan ook automatisch worden bijgewerkt via Windows Update en juist in dit soort gevallen kan dat problemen opleveren met programma’s die een andere versie van .Visual C++verwachten dan degene die met een Windows-update is binnengehaald. Maar goed, om het probleem op te lossen, moet je een aantal zaken proberen. Allereerst: haal de nieuwste versie van de Visual C++ binnen vanaf https://learn.microsoft.com/en-US/cpp/windows/latest-supported-vc-redist?view=msvc-170. Kijk daar goed welke versie je moet hebben, want dat is namelijk belangrijk: kies voor de X64-versie als je een 64-bits-versie van Windows hebt en de X32-versie voor een 32-bits-versie. Die informatie achterhaal je via de opdracht Systeeminfo in het startmenu. Nadat je de nieuwste versie hebt gedownload en geïnstalleerd, is het probleem hoogstwaarschijnlijk verholpen.

Is het probleem er nog steeds? Dan moet je stap-voor-alle versies(!) van Visual C++ Distributable verwijderen en vervolgens weer op volgorde opnieuw installeren. Begin eerst bij de oudste versie, op mijn computer is dat bijvoorbeeld Microsoft Visual C++ 2010 x64 Redistributable 10.0.30319 . Nadat je telkens een versie hebt verwijdert, noteer je welke versie je zojuist hebt verwijderd en start je Garmin op om te zien of het probleem zich nog voordoet. Ga net zo lang door met de bovenstaande stappen tot Garmin met een melding komt dat de Visual C++ Runtime niet gevonden kan worden. Op dat moment weet je dan aan welke versie van Visual C++ het dan ligt. Die versie installeer je dan opnieuw, en ook daarvoor kun je terecht op https://learn.microsoft.com/en-US/cpp/windows/latest-supported-vc-redist?view=msvc-170. In dat geval download en installeer je dan de versie die je het laatst hebt verwijderd en kun je zo stap voor stap het probleem oplossen.