Drummen op de computer

Mijn zoon heeft een elektronisch drumstel van het merk Alesis. Daarop kan hij in alle rust met een koptelefoon oefenen, zonder dat ik of de buren er last van hebben. Maar het is een vrij goedkoop drumstel en de geluiden die het produceert, zijn maar matig. Nu weet ik dat er speciale drumsoftware bestaat, waarmee je veel realistischere drumgeluiden kunt produceren. Is het mogelijk om een elektronisch drumstel op een Windows-computer aan te sluiten en zo op die manier muziek te maken? Of is daar een dure Apple voor nodig, zoals je dat bij veel muzikanten ziet?

Gesteld door: Martijn Koopmans

Daar is zeker geen dure Apple voor nodig, dat kan gewoon op Windows, maar je hebt er wel vrij prijzige software voor nodig. Een elektronisch drumstel zoals dat van Alesis, kan via de midi-interface een programma op de computer aansturen. Voor drummers zijn er eigenlijk maar twee serieuze opties: EZdrummer 2 (www.toontrack.com) en Addictive Drums 2 (www.xlnaudio.com), waarvan de basisversies zonder uitbreidingen respectievelijk 125 euro en 179 euro kosten.

Van EZdrummer is een testversie voor tien dagen beschikbaar. Dit soort programma’s bevatten honderden drumsamples, gemaakt met echte drumstellen. Die kunnen dus voor een beter geluid zorgen dan wanneer je gebruikmaakt van de in het drumstel aanwezige samples. Het drumstel sluit je aan via een usb-kabel op de computer. In de software kun je het merk en type van het elektronische drumstel opgeven. Daarna is het een kwestie van de zaken finetunen. Je kunt dan spelen en je speelkunsten ook opnemen. Om de vertraging tussen het drumstel en de drumsoftware zoveel mogelijk te beperken, heb je vaak wel een speciale ASIO-audiodriver nodig, bijvoorbeeld die van AsioforAll: www.asio4all.org.