Windows 11 opstarten in veilige modus

Ik heb lang met Windows 7 gewerkt en daarin was het vrij eenvoudig om tijdens het starten van de computer met – ik geloof – de F8-toets een veilige modus op te starten. Maar in Windows 11 krijg ik dit niet voor elkaar, want de F8-toets lijkt daar in ieder geval niet te werken. Doe ik iets fout?

Gesteld door: Jos

Nee, je doet niets fout. De F8-toets werkt simpelweg niet meer bij het opstarten van Windows 11. Je kunt de veilige modus nu alleen nog maar vanuit Windows 11 zelf benaderen. Dat doe je als volgt. Wanneer je Windows 11 afsluit met behulp van het startmenu, houd je de linker-shiftknop ingedrukt en kies je voor Opnieuw opstarten. Laat die shiftknop pas los als de computer daadwerkelijk opnieuw is opgestart en je zult zien dat je daarna in de veilige modus belandt.

Daar eenmaal aanbeland ga je via de optie Problemen oplossen en vervolgens Geavanceerde opties naar het deel waar je bijvoorbeeld zonder netwerk of een eenvoudige videodriver de computer kunt starten. Die opties vind je onder het menu Opstartinstellingen. Daar moet je dan nogmaals kiezen voor Opnieuw opstarten en pas daarna krijg je extra opties te zien. Maar het is er met Windows 11 dus niet eenvoudiger op geworden helaas.