Windows-laptop verkopen

Ik wil mijn Windows 10-laptop verkopen. Maar ik krijg mijn accounts niet verwijderd waardoor de koper mijn e-mailberichten kan zien. Ik heb geen keuze zonder eerst een ander e-mailadres toe te voegen en de vorige te verwijderen.

Gesteld door: Sandra

Het verkopen van een laptop met je ‘eigen’ Windows 10-installatie is sowieso geen goed idee. De koper kan immers dan bij al je op de laptop opgeslagen gegevens. Want naast e-mail heb je ongetwijfeld ook nog persoonlijk documenten, foto’s en andere zaken op je laptop staan. En wat te denken van je browsergeschiedenis, compleet met opgeslagen wachtwoorden voor je online-accounts? Nee, verkoop je je laptop, dan kun je het best Windows 10 schoon installeren. Daarvoor hoef je niet helemaal vanaf nieuw te beginnen, maar kun je dit direct vanuit Windows zelf regelen. Ga naar Instellingen en kies voor Bijwerken en beveiliging. Vervolgens klik je aan de linkerzijde op Systeemherstel en kies je daarna voor Aan de slag bij Deze pc opnieuw instellen. Zorg dat je kiest voor de optie Alles verwijderen. Je persoonlijke bestanden en instellingen (ook de e-mailaccounts) worden nu verwijderd en Windows 10 keert weer terug naar de eerste configuratiemodus. Voordat je dit alles doet, zorg je er natuurlijk wel voor dat je al je gegevens veilig hebt gesteld op een usb-stick of externe harde schijf.

Let wel: met de bovenstaande actie installeer je Windows 10 weliswaar opnieuw, maar mochten er extra partities zijn aangemaakt dan worden deze met de hierboven uitgelegde procedure niet gewist. In dat geval kun je het best een compleet nieuwe Windows-installatie vanaf een usb-stick uitvoeren, waarbij je dan ook de andere partities verwijdert.