Wat moet ik met PowerShell?

Het valt me op dat in Windows 11 een optie genaamd PowerShell zit. Maar ik weet niet zo goed wat dit is, en wat ik ermee kan. Kan de FAQman me dat uitleggen?

Gesteld door: Cees

Je kunt PowerShell het beste zien als een opgevoerde opdrachtprompt waarmee je complexe systeemtaken op je computer of in een zakelijke Office-omgeving kunt uitvoeren. Voor normaal computergebruik zou je het waarschijnlijk niet zo vaak gebruiken, en laten we eerlijk zijn: de opdrachtprompt gebruiken we ook steeds minder, maar systeembeheerders die veel met Windows- en Microsoft-producten werken, zweren bij PowerShell. Het voert te ver om alle PowerShell-functies hier uit de doeken te doen, want daar zijn boeken en websites vol over geschreven. Wel laat ik je graag een voorbeeldje zien van wat je met PowerShell kunt. Via de onderstaande opdracht bijvoorbeeld voeg je een nieuwe gebruiker toe aan Windows:

New-LocalUser “ppuk” -FullName “Pietje Puk” -NoPassword

Er wordt een account met de gebruikersnaam ‘ppuk’ aangemaakt, waarvan de volledige naam ‘Pietje Puk’ is en krijgt het account met de toevoeging ‘-NoPassword’ geen wachtwoord toegekend. Simpel voorbeeld, maar dan heb je een beetje een idee van de mogelijkheden van PowerShell.