Wachtwoord onverwacht gewijzigd

Ik heb een nieuwe pc gekregen met Windows 11. Mijn zoon heeft thuis alles geïnstalleerd. Maar toen bij mij de pc werd neergezet heeft Windows ineens het wachtwoord waarmee je moet inloggen, veranderd. Dan ga je aangeven dat je het wachtwoord bent vergeten, je krijgt een code op je mobiel die je dan moet invullen. Maar dan word je verwezen naar het e-mailadres waar je geen toegang meer toe hebt. Wat kan ik doen om dat te repareren? Er zijn nu veel onderdelen waar ik geen toegang meer bij heb.

Gesteld door: Willy

Even vooropgesteld: Windows verandert nooit uit zichzelf een wachtwoord, dus jij of iemand anders moet dat gedaan hebben. Zo te zien gebruik je een Microsoft-account (bijvoorbeeld een @hotmail.com- of @outlook.com-adres) om je bij Windows 11 aan te melden. Echter, als het wachtwoord van je Microsoft-account is gewijzigd, dan geldt die wijziging ook voor Windows 11. Maar nog erger is het als je ook geen toegang meer hebt tot je mailaccount. Het is dus essentieel dat je voor een Microsoft-account meerdere ‘back-up’- inloggegevens moet hebben, zoals via een extra e-mailadres of een authenticator-app. Maar goed, dat is achteraf gepraat en we willen er nu voor zorgen dat je alsnog Windows 11 in kunt. Wanneer je je op het aanmeldscherm bevindt, hou je de linker Shift-toets ingedrukt, terwijl je met de muis op het Aan/Uit-logo op het scherm klikt en kiest voor Opnieuw opstarten. Na de herstart komt Windows 11 in een herstelmodus terecht. Klik daar op de optie Problemen oplossen. Er verschijnt een nieuw scherm en daar kies je voor de optie Geavanceerde opties. Bij de Geavanceerde opties kies je voor de optie Opdrachtprompt. Er wordt een opdrachtprompt geopend en hiermee heb je nu meer mogelijkheden tot het herstellen van de toegang tot je computer. We moeten nu een trucje toepassen waarmee we – door het hernoemen van een systeemprogramma – weer toegang kunnen krijgen tot de computer. Windows 11 heeft een ingebouwde toegankelijkheidsfunctie – utilman.exe, waarmee je onder meer spraakherkenning en een vergrootglas kunt gebruiken. Dat bestand gaan we misbruiken om toegang te krijgen tot Windows 11 zonder wachtwoord. We hernoemen utilman.exe met het volgende commando, gevolgd door Enter.

move C:\Windows\System32\utilman.exe C:\Windows\System32\utilman.exe.bak

Vervolgens vervang je de functie Toegankelijkheid met die van de commandprompt, dat doe je met deze opdracht, eveneens gevolgd door Enter:

copy C:\Windows\System32\cmd.exe C:\windows\system32\utilman.exe

Start nu de computer opnieuw op met het commando:

 wpeutil reboot

Wanneer de computer opnieuw is opgestart en je het inlogscherm ziet, druk je op de knop Toegankelijkheid. Omdat we net het bestand utilman.exe hebben vervangen door de opdrachtprompt, wordt in plaats van de app Toegankelijkheid de commandprompt geopend. We hebben Windows dus gehackt, want normaliter kun je helemaal geen andere apps openen op het inlogscherm.

Nu we de commandprompt hebben geopend, hebben we opeens toegang tot allerlei handige functies van Windows 11 zonder dat je bent ingelogd. Nu kunnen we bijvoorbeeld wachtwoorden van bestaande accounts wijzigen, of nieuwe gebruikers aanmaken. Dat laatste doen we eerst. We maken een administrator-account aan, want die heb je sowieso nodig om eventuele toekomstige problemen met vergeten wachtwoorden op te lossen en si altijd handig als back-up. Typ op de opdracht nu het volgende commando om een nieuwe gebruiker aan te maken, gevolgd door Enter:

net user pietjepuk /add

Hiermee heb je een gebruiker aangemaakt met de accountnaam pietjepuk. Nu is dit account nog geen administrator-account, maar dat wijzig je als volgt:

net localgroup administrators pietjepuk /add

Nadat je het account succesvol hebt aangemaakt, herstart je de computer via dit commando:

Shutdown -r -t 00

Je zult zien dat je nu ineens kunt inloggen met het zojuist aangemaakte Administrator-account. Vervolgens kun je nu via de instellingen van Windows 11 de andere accounts aanpassen.