Slaap, sluimer en stand-by

Ik ben benieuwd wat het verschil is tussen de verschillende energiebesparende modi in Windows 11, zoals de stand-bystand, de slaapstand en de sluimerstand, want ik weet niet precies welke functie wat doet.

Gesteld door: Wouter de Graaf

Ja, verwarrend is het! Zeker omdat de Nederlandse vertaling van deze opties niet aangeven met wat er in het Engels wordt bedoeld. Ik zal het nog eventjes uitleggen, zit je klaar?

We beginnen met de stand-bystand. In deze modus schakelen het beeldscherm en de harde schijf zich na een bepaalde tijd uit. Bij de meeste systemen staat dat ingesteld op tien minuten wanneer de laptop alleen via de accu werkt en dertig minuten voor systemen die zijn aangesloten op netstroom. Maar met deze manier van besparen blijven alle andere onderdelen van de computer gewoon draaien. Stand-by heeft dus meer betrekking over hoe snel de computer weer werkklaar is, dan dat het een goede energiebesparende optie betreft.

De slaapstand van Windows gaat wat verder. Wanneer je de computer in deze stand zet, wordt de status van alle openstaande vensters en programma’s opgeslagen in het geheugen. De computer wordt vrijwel volledig afgesloten, maar blijft nog een beetje stroom verbruiken om de opgeslagen vensters en programma’s in het geheugen te houden. Na een druk op de aan-uitknop gaat een computer die in de slaapstand staat, binnen enkele seconden aan en kun je verder werken.

Tot slot de sluimerstand. Wanneer je de computer in deze stand zet, worden ook hier de gegevens van openstaande vensters en programma’s opgeslagen, maar dan als een bestand op de harde schijf. Nadat het bestand met de gegevens is weggeschreven, wordt de computer helemaal uitgeschakeld. Er wordt dus geen stroom meer verbruikt om het geheugen te voeden. De aanwezigheid van een sluimerstand in Windows verklaart ook waarom je op de C-schijf een bestand genaamd hyberfil.sys ziet staan: dat bestand wordt gebruikt om de status van je computer in op te slaan. Het aanzetten en werkklaar maken van een computer in sluimerstand duurt langer dan de slaapstand. Dat komt doordat de computer helemaal was uitgeschakeld en het herstellen van het opgeslagen bestand heeft meer tijd nodig.

De reden dat er vaak onduidelijkheid ontstaat tussen de sluimer- en de slaapstand is dat ‘sluimeren’ in het Nederlands eigenlijk doezelen of dommelen betekent, oftewel licht slapen. In het Engels wordt deze functie ‘hybernate’ genoemd. Dat betekent letterlijk ‘winterslaap’, of diepe slaap. De Engelse benaming komt dus meer overeen met wat de functie inhoudt. Dat we het in Nederlands sluimerstand noemen, berust eigenlijk op een vertaalfout van Microsoft. Die is nog nooit aangepast of gecorrigeerd, zelfs niet in Windows 11.