PC sluit niet meer goed af

De laatste tijd sluit mijn pc niet meer goed af. Als ik op Start, Uitschakelen en dan Afsluiten klik start mijn pc weer opnieuw op, in plaats van dat hij afsluit. Nu heb ik op internet al het een en ander gezocht en gevonden, maar zonder resultaat. Nu moet ik de powerknop zo’n 5 seconden ingedrukt houden om de pc uit te schakelen. Het gaat om een AMD Ryzen met Windows 10 Pro.

Gesteld door: Felix Fuest

Het probleem kan verschillende oorzaken hebben. We gaan ervan uit dat je al de laatste updates en eventueel nieuwe drivers hebt geïnstalleerd. Eventueel nieuw aangesloten hardware kun je het beste ontkoppelen. Controleer of het probleem zich dan blijft voordoen. Werkt dat niet druk op de Windows-toets + R en geef de opdracht powercfg.cpl. Ga naar Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen en zorg dat Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) niet is aangevinkt. Schakelt de computer zich nog steeds niet uit, ga dan naar Instellingen / Bijwerken en beveiligen / Windows Update / Geavanceerde opties / Delivery Optimization. Schakel Download van andere pc’s toestaan uit. Is dit niet de oplossing Start Opdrachtprompt als administrator en geeft de opdracht sfc /scannow.

Opnieuw geen succes? Druk Windows-toets + R en geef nu de opdracht sysdm.cpl. Open het tabblad Geavanceerd en klik op Instellingen onder Opstart- en herstelinstellingen. Vink het selectievakje voor De computer automatisch opnieuw opstarten uit. Grote kans dat het nu is opgelost, maar wees wel alert want het onderliggende probleem is mogelijk niet opgelost. Eventueel kun je proberen de computer naar een eerder herstelpunt terug te zetten.