Kind in toom houden

Mijn zoon gebruikt zijn eigen Windows-laptop. Omdat hij nog geen 16 jaar is, wil ik zijn computer- en internetgebruik kunnen monitoren. Niet dat ik precies wil zien waar hij naartoe surft, maar ik wil wel dat hij bepaalde content niet ziet. Welke software kan ik daarvoor gebruiken, die zowel onzichtbaar werkt als moeilijk is uit te schakelen?

Gesteld door: Keesde Vries

In principe heb je daar geen aparte software voor nodig, want een dergelijke functionaliteit zit al ingebakken in Windows. Wel is voor het beheer en voor je zoon een Microsoft-account nodig, die je al hebt als je gebruikmaakt van de maildiensten van Microsoft. Je zoon logt in met een Microsoft-account op de laptop en jij als beheerder logt in op de Uw Gezin-website van Microsoft op https://account.microsoft.com/family/home.

Op die pagina klik je vervolgens op Een gezinslid toevoegen en voer je het e-mailadres van het Microsoft-account van je zoon in. Geef vervolgens aan dat je hem wil toevoegen als lid aan je familie en daarna verstuur je een uitnodiging. Je zoon krijgt een e-mail met een uitnodiging en moet deze accepteren met de knop Nu deelnemen.

Heeft je zoon de uitnodiging geaccepteerd, dan kun je in de Uw Gezin-beheeromgeving zijn computer en account beheren. Zo kun je onder meer de tijd dat je zoon op de computer mag doorbrengen en kun je internetfilters maken, zodat websites met bepaalde trefwoorden of inhoud worden geblokkeerd. Dat laatste werkt alleen met Edge, maar tegelijkertijd zorgen de beperkingen op het account er ook voor dat het niet mogelijk is om een andere browser te installeren. Verder kun je nog de aanschaf van apps via de Microsoft Store of XBox blokkeren.