Kan niet updaten naar 22H2

De update naar Windows 11 22H2 hangt op de vermeende aanwezigheid van VirtualBox. Dit programma is echter nooit geïnstalleerd, Hoe kom ik er nu achter welk programma deze blokkade veroorzaakt?

Gesteld door: A.C.M. Abelmann

Dat is een lastige: waarschijnlijk ziet Microsoft aan de hand van de sleutels in het Windows-register dat er ergens toch nog een verwijzing staat naar VirtualBox, die je misschien al lang geleden hebt geïnstalleerd. Dat kan een heel speurwerk zijn, maar als je op het startmenu klikt en de opdracht Regedit typt, klik je met de rechtermuisknop het resultaat Register-editor en kies je voor Als Administrator uitvoeren. Vervolgens klik je op Bewerken en dan op Zoeken. Typ het woord ‘VirtualBox’ exact in (dus met de extra hoofdletters) en druk op Enter. Het zoeken kan even duren. Zodra er iets wordt gevonden, verwijder je de complete sleutel waarin de naam VirtualBox voorkomt.

Ook nog even een waarschuwing: wees voorzichtig met de 22H2-update van Windows 11. Er wordt op internet veel gediscussieerd over problemen die deze update met zich meebrengt. Zo zouden er crashes ontstaan met bepaalde Intel-geluidsdrivers en zijn er andere vage problemen. Zelfs op de redactie gaat het mis: computers die de 22H2-update hebben gekregen, konden bijvoorbeeld niet meer inloggen op het netwerk. Benieuwd wat er nog meer mis is met de update? Hier vind je (Engelstalige) informatie