Admin-rechten kwijt

Ik ben al vele jaren een trouwe lezer van Computer Idee, ondanks dat ik geen grote deskundige ben op dit gebied. Maar ik heb nu een probleem waar ik niet uit kom. Op een voor mij onverklaarbare manier ben ik plots geen administrator (beheerder) meer van mijn laptop. Dus kan niets verwijderen, wijzigen of downloaden. Steeds krijg ik het venster zoals hier meegezonden. Ook zie ik een heel ander venster over mijn gegevens zie bijlage. Wat moet ik doen om dit weer goed te krijgen. (Het zou kunnen dat ik een tijd terug mijn naam Henkjan Kok heb willen veranderen in Henk Kok). Ik heb van alles geprobeerd om het op te lossen, maar niets lukt. Ook een dame van Seniorweb heeft op afstand geprobeerd het probleem te verhelpen, maar zonder succes. Kunt u mij helpen en in eenvoudige woorden graag, gezien mijn geringe kennis. Ik ben niet zo jong meer (83), maar gebruik de PC al vanaf 1996. Intussen dus al vele Windows-versies meegemaakt, waarvan ik Windows 7 het fijnste vond om mee te werken.

Gesteld door: Henk

De oorzaak moet ik je helaas schuldig blijven en voor de oplossing zijn wat stappen nodig. Allereerst start je de computer op in veilige modus. Dat doe je als volgt: ga naar Instellingen en daarna naar Bijwerken en beveiligen. Kies nu voor Systeemherstel in het linkermenu en vervolgens klik je aan de rechterzijde op de kop Nu opnieuw opstarten. De computer komt nu in een speciale opstartmodus terecht.

Kies in het eerste scherm dat je ziet voor Problemen oplossen. Er verschijnen twee keuzes: kies voor de tweede optie Geavanceerde opties. Er verschijnen nu zes opties. Kies hier voor de tweede optie Opstartinstellingen  en uiteindelijk druk je op de knop Opnieuw opstarten. Je computer wordt nu opnieuw opgestart en daarna krijg je een lijst te zien met opstartmogelijkheden . Kies hier voor optie 5) Veilige modus met netwerkmogelijkheden inschakelen.

De computer wordt nu weer opgestart, maar dan uiteindelijk echt in een veilige modus. Log nu in als vanouds. De volgende stap is het aanmaken van een nieuw (tijdelijk) account. Met dat tijdelijke account kun je je bestaande account – dat nu geen administratorrechten meer heeft – weer admin-rechten geven. Ga naar Instellingen en kies voor Accounts. Klik links op Andere gebruikers en kies rechts voor Iemand anders aan uw pc toevoegen. Maak een lokaal account aan door in het pop-upvenster te klikken op Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon en vervolgens op Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen. Je krijgt nu de mogelijkheid om een normaal, lokaal account aan te maken. Geef een accountnaam op, het wachtwoord kun je – mits je Windows 10 Home gebruikt – leeglaten. Nadat je het account het aangemaakt, klik je op het hoofdscherm van Andere gebruikers eenmaal op de zojuist aangemaakte accountnaam. Klik op Accounttype wijzigen en wijzig dat nieuwe account in een Administrator-account.

Log nu uit en weer in, maar dan met het zojuist aangemaakte nieuwe account. Onder dat nieuwe account ga je vervolgens weer naar Instellingen, Accounts en Andere gebruikers, maar nu klik je op de naam van je oude account en de knop Accounttype wijzigen. Hier zie je nu dat het account een Standaardgebruiker is, maar dat wijzig je nu in Administrator. Meld je weer af bij het account en vervolgens meld je je (eindelijk) weer aan bij je oude, bestaande account. Dat account is nu een administratoraccount geworden en kun je deze ook weer als zodanig gebruiken. Je doet er overigens goed aan om altijd een back-up-account te hebben met administratorrechten voor het geval je de volgende keer weer tegen problemen aanloopt. Dat scheelt een hoop extra stappen…